Tam Bir Vitamin Deposu



Süper Tam Bir Vitamin Deposu


Kadıköy Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Güzin Çaltı Yener, kestanenin vitamin deposu olduğunu BİLDİRDİ.
Kestane, doyurucu özelliğinin yanı sıra beslenmemize katkı sağlayan birçok besin öğeye sahip., "Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla ön plana da. Aynı zamanda yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen
lifler,B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda olmaktadır...
Kestanenin, kansere karşı koruyucu olduğunu belirli oldu, "Güçlü bir anti-oksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kansere karşı da koruyucu etki vardır. Kestane; demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin olup çok ta iyi bir potasyum kaynağıdır. Kestane aynı zamanda gluten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan gluten içermeyen besinlerin hazırlanmasında da kullanılır; dolayısıyla kestane, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun bir besindir.

Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gerekir . Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden şeker hastaları kestane tüketiminde porsiyon kontrolüne çok dikkat etmelidir 3 iri tane ya da 6 küçük tanesinin 1 dilim ekmek kadar enerji verir  ve bol nişasta dolayısıyla karbonhidrat içeriğini de göz ardı etmememiz gereken kestane; şeker hastalarında kan şekeri takibinde kontrolü kaybetmemek için ve dengeyi sağlayabilmek için günde 5-6 taneden fazla tüketilmemeli ve bir ara öğün gibi tüketilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder